Over Mellie U​yldert

​Mellie Uyldert, geboren 31 mei 1908 in Blaricum en overleden op 10 mei 2009 in Bilthoven, was een van de eersten in Nederland die ernst maakte met de astrologie. Al snel viel het haar op dat de theosofen hun op Indiase leest geschoeide astrologie wilden inpassen in het westerse causale denken, terwijl het bij astrologie juist ging om het denken in analogieën. Op 21-jarige leeftijd volgde ze haar eerste lessen in astrologie bij de vrijmetselaar Ram, maar ontdekte dat er eigenlijk weinig te leren viel omdat ze alles al wist. Ze hoorde zichzelf dingen zeggen en hoefde alleen maar naar haar innerlijke stem te luisteren. Het luisteren naar jezelf, naar de God die in je woont, is dan ook een thema dat als een rode draad in haar werken aanwezig is.

​Sindsdien gaf Mellie Uyldert veel lezingen en cursussen, onder andere als docente van de Academie voor Natuurgeneeswijzen en in De Kosmos in Amsterdam. Ze heeft een dertigtal boeken op haar naam staan, die niet alleen over astrologie gaan, maar ook over onder andere kruiden, edelstenen, voeding en religie. Daarnaast schreef ze sinds 1947 in De Kaarsvlam over deze en aanverwante onderwerpen. Tot 1984 was Mellie vaste medewerkster van het blad Onkruid. In datzelfde jaar kwam de inmiddels opgerichte Mellie Uyldert Stichting in het bezit van het bezinningscentrum Oasis op de Kalmthoutse Heide in België.
 
Mellie was een gezonde doorzetster: zij heeft 100 jaar mogen worden en gaf op 97-jarige leeftijd nog een lezing van drie uur. Vanaf het moment dat de ouderdom haar parten begon te spelen is zij de laatste jaren van haar leven verpleegd in het, op antroposofische leefwijze gerichte, Leendert Meeshuis in Bilthoven.